Waarom een page over  Cauda Equina Syndroom (lage rugpijn)

 

Toen wij Vida eenmaal in huis hadden en hij de boel aan het verkennen was werd hij in de loop van de tijd steeds aktiever ( logisch , hij voelde zich steeds meer thuis).

Wat er dan een aantal keren gebeurde was :  Hij was aan het rennen  en aan het ravotten met de andere honden , dit spel ging er best ruig aan toe maar alle honden genoten en zienderogen van. Ineens staat Vida dan stil , zijn kop iets naar voren gebogen , wat onder andere duidt op pijn in de rug en ging hij vervolgens staan schreeuwen met een volume waar je echt van schrikt. Dit hield een poosje aan en dan stopte hij met schreeuwen maar hij bleef zeer kalm en stil. Spelen was er niet meer bij en het leek dat hij bang was om wilde bewegingen te maken. Hij bleef dan een poosje rustig voordat hij hier overheen was en weer wilde spelen.

Dit hebben we die week twee keer heftig gehad en later nog enkele keren in mindere vorm.

Wij waren ongerust in wat het zijn kon ( je gaat dan van alles denken  , rug , hart , conditie , blessure). We hebben naar het adres gebeld van de opvang waar Vida heeft gezeten om te vragen of dit verschijnsel bij haar ook had opgespeeld. Ze vertelde ons dat dit niet zo het geval was maar dat Vida wel " kleinzerig " was dat als hij speelde met andere honden en een van de andere honden schampte hem dat hij dan enorm kon staan janken.

Dit horende dachten we dat dit het wel eens kon zijn maar in de loop van de week kwam het verschijnsel toch weer enkele keren terug. We hadden er geen vrede mee en zijn naar de plaatselijke dierenarts gegaan omdat we toch enigzinds bang waren dat het met zijn hart te maken zou kunnen hebben. De plaatselijk dierenarts heeft hem onderzocht en kon geen afwijking vinden behalve dat zijn recterachterheup iets geirriteerd was. Hij zat te denken aan een spierkwestie als Vida een " energie uitbarsting " had. Dit heeft dan te maken met dat Vida uit het niets een energie explosie heeft en dat wanneer hij klaar is met rennen of spelen dit op de spieren slaat. ( Dit is te vergelijken met als iemand heel hard rent hij of zij de milt heel erg voelt gaan steken ).  Er werd ons aangeraden om de conditie van Vida rustig op te bouwen door hem eerst maar even te laten spelen en rennen en dit patroon langzaam op te bouwen zodat vida zijn conditie kon opbouwen.

Dit hebben we gedaan en we moeten zeggen dat de situaties dat Vida pijn had minder waren maar niet over.

We zijn een week later naar Dodewaard afgereist , naar de dierenkliniek Westerhuis om deze situatie nog een keer te bespreken met de heer Atjo Westerhuis en om Vida verder een gehele checkup te laten ondergaan. Atjo heeft ons verhaal aangehoord , we hebben de bevindingen die onze plaatselijke dierenarts had gegeven doorgenomen met hem en onze eigen ervaringen verteld.  Atjo's vermoeden was dat het wel eens CES kon zijn. Hij zag en voelde  dat er in de achterhand iets niet goed zat maar hij richte zich niet op de heup maar op de lage onderrug. Hij vertelde ons dat zo'n hevige felle pijnscheut niet uit de heupen vandaan konden komen.  Hij richte zich op de onderrug  en wilde foto's maken van Vida. Dit hebben we daar gelijk laten doen en daar kwam uit dat Vida last heeft van :  Cauda Equina Syndroom (lage rugpijn)

Dit is de reden waarom we laten zien en lezen wat Cauda Equina Syndroom ( CES ) is en wat er aan gedaan kan worden.

 

Alles over Cauda Equina Syndroom (lage rugpijn) ( CES ) kunt u lezen door op de naam te klikken.