Leishmaniose

Leishmaniose is een ziekte die wordt veroorzaakt door Leishmania parasieten.

De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg. Dit is eigenlijk geen vlieg maar een klein behaard mugje.
Het zandvliegje wordt besmet wanneer het bloed zuigt bij een besmette hond of mens. In de darmen van deze vlieg vermenigvuldigt de parasiet zich waarbij het van vorm verandert.
Als de vlieg nu weer een hond (of mens) prikt wordt de ziekte overgedragen door het speeksel van deze vlieg.


De zandvlieg

Als de ziekte eenmaal in de hond zit kan het zich gaan kapselen in de organen. Het liefst in de milt of lever, maar ook in het beenmerg of de lymfeklieren.
Je merkt hier niets van en de hond hoeft verder niet ziek te worden.
Op dit moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test.
Maanden tot jaren later kan de ziekte wakker worden en gaat de hond pas symptomen vertonen.

Let op: Ook al is de hond in Spanje getest, en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later alsnog de ziekte kan krijgen. De ziekte kan een incubatietijd hebben tot 7 jaar. De test geeft dan alleen aan dat de ziekte op dat moment niet aktief is.
Dus heeft de hond de ziekte wel, maar is die in slaaptoestand aanwezig dan geeft de test een negatieve uitslag. Als de ziekte aktief wordt kun je nogmaals testen en zal hij positief zijn.

Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen. Soms lijken alle symptomen op LM maar is het wat anders. En anderzijds lijkt het er niet op en is het toch LM.

Bij twijfel is het dus altijd aan te raden een bloedtest te doen. En ook al geeft deze negatief aan en blijven de klachten, test dan gewoon nog eens. LM is soms moeilijk in het bloed aan te tonen.

Leishmaniose uit zich op verschillende manieren. Let wel op, het kan zijn dat de hond maar weinig symptomen laat zien, of misschien wel hele andere dan hier staan. Dat is en blijft het moeilijke van Leishmaniose.

Hieronder de meest voorkomende symptomen:

Algehele toestand van de hond:

Geleidelijke toenemende lusteloosheid Gewichtsverlies ook al eet de hond goed Bewegingsproblemen, wisselende kreupelheid Koorts Slaapzucht Gewrichtsaandoeningen

Uiterlijke symptomen:

Schilfering van de huid gepaard gaande met kaalheid, vooral rond de ogen en op de oorranden (bij de ogen spreekt men wel eens van een bril) Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik/hard Zweren aan de huid en slijmvliezen Neusbloedingen Rode geÔrriteerde huid Bleke slijmvliezen Blauwe plekken

Niet zichtbare symptomen:

Vergrootte lymfeknopen Vergrootte lever/milt Chronische darmvliesontsteking (braken en diarree) Nier- insufficientie (grootste doodsoorzaak van LM) Bij bloedonderzoek wordt vaak proteÔnurie aangetoond. Het totaalserum is vrijwel altijd verhoogd. Het albumine- gehalte is vaak verlaagd.
De hematocriet waarde is vaak verlaagd
Leukocyten tonen meestal normaal
In een laat stadium zijn de ureum- en kreatonine- gehaltes verhoogd.


Kale plekken in de vacht.


Deze hond heeft een ontzettende rode huid en dunne vacht.


Kaalheid rondom de ogen.


Kapotte oorrand in vergevorderd stadium.

LET OP:

Deze fotos laten alleen zien hoe het eruit KAN zien. Elke hond ziet er anders uit en reageert anders op de ziekte.
Bij twijfel dus altijd een dierenarts raadplegen en/of meteen een test laten doen.

Behandeling

Als bij de hond Leishmaniose is aangetoond, is het belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.
In principe is de hond goed te behandelen. Maar ondanks dit zijn er honden die aan deze ziekte overlijden.

GINN behandelt de honden het liefst met de Glucantime-injecties. Deze geven meer kans op genezing en we hebben hier zeer goede resultaten mee.
Tijdens de Glucantime-injectiekuur van 20 - 30 dagen behandelen we ook 6 maanden met allopurinol.
Eventuele ondersteuning met een vitamine-preparaat voor de weerstand. En wij geven vaak het homeopatische middel Solidago complex ter ondersteuning van de nieren erbij.
Heel belangrijk bij deze behandeling is dat de nieren en lever nog redelijk goed zijn. Is dit niet het geval dan kun je geen injectie- behandeling geven.
Begin dan gewoon met de allopurinol.

Het gaat een beetje ver om de complete behandeling hier te beschrijven, omdat elke hond een ander gewicht heeft en dus een andere dosering.
Mocht u toch meer willen weten over de behandeling of wilt u graag begeleid worden gedurende de behandeling dan kunt u contact opnemen met onze stichting: medisch@greyhoundsinnood.nl .

Na de behandeling.

Ook al is uw hond na de behandeling genezen verklaard, u moet er altijd rekening mee houden dat het een chronische ziekte is en dat de symptomen dus kunnen terugkeren.
De ziekte is als het ware in slaap gebracht en kan altijd weer wakker worden.
Houd uw hond dus goed in de gaten.
(Al zegt men dat na een juiste behandeling met Glucantime de ziekte niet meer terug hoeft te komen.)

Gaat de hond weer symptomen vertonen begin dan meteen met de behandeling van Allopurinol/Glucantime. Het kan zijn dat dit al na enkele maanden is, maar de ziekte kan ook jaren weg blijven.

Stress verlaagt de weerstand van de hond waardoor de LM wakker kan worden. Probeer erge stress- situaties voor de hond te voorkomen. Geef de hond een stabiele, rustige omgeving.
Ook het gebruik van cortisonen (zoals prednison) vermindert de natuurlijke weerstand van de hond waardoor de ziekte kan terug keren.
Probeer daarom het gebruik te voorkomen. Gebruik het alleen kortdurend of als het echt niet anders kan.
Narcose kan de weerstand eveneens ernstig verlagen. Laat dat alleen doen als de hond weer stabiel is of als het echt niet anders kan.

Voorkomen van Leishmaniose bij bezoekjes aan het buitenland.

Wilt u uw hond meenemen naar het buitenland, probeer dan de risico's zoveel mogelijk te beperken.
De zandvlieg is vaak actief bij zonsopgang en zonsondergang. Zorg dus voor goede horren voor het raam. Wel klein mazige horren, want de zandvlieg is erg klein.
Verder is er een halsband die Scalibor heet. Deze houdt de zandvlieg op een afstand, evenals vlooien en teken. Hij beschermt geen 100% tegen de zandvlieg maar het is zeker het proberen waard.
Onthoud, hoe zuidelijker u reist hoe groter de kans is op besmetting.
Ook is de vlieg aktiever bij waterrijke gebieden. De zandvlieg heeft water nodig om te overleven.

Angsten en onwaarheden over Leishmaniose.

Leishmaniose kan alleen worden overgedragen met tussenkomst van de zandvlieg. Aangezien deze zandvlieg in Nederland nog niet voorkomt hoeft u niet bang te zijn dat uzelf of uw andere honden besmet raken door aanraking van de met leishmaniose besmette hond.
Theoretisch is het mogelijk om besmet te raken door uw hond. Dit kan door een bloedtransfusie, of door het prikken met een naald waarmee een punctie is gedaan bij de hond. Deze kans is dus zeer klein.
En dan nog slaat deze ziekte bij volwassen gezonde mensen niet aan.
Zelfs als uw hond de wonden van de met LM besmette hond schoonlikt kan hij hierdoor niet besmet raken. Dit kan alleen als het bloed rechtstreeks in een open wond terechtkomt.

(vergelijkbaar met AIDS)
In de praktijk is het nog niet voorgekomen dat mensen besmet zijn geraakt van de hond zonder tussenkomst van de vlieg. En aangezien die vlieg hier niet voorkomt hoeft u niet bang te zijn.
(De vlieg wordt wel door de veranderende weersomstandigheden rond 2020 in Nederland verwacht.)

Er is eens een dierenarts geweest die tegen een meisje zei dat haar hond geen Leishmaniose kon hebben omdat de hond al 2 jaar in Nederland was. Dit is dus grote onzin. Zelfs na 7 jaar kan de ziekte zich pas gaan openbaren. Houd dit altijd in uw achterhoofd.

Let op met wat artsen u zeggen. Als je 10 dierenartsen spreekt over LM zult u 10 verschillende verhalen horen. Dit is en blijft het moeilijke van deze ziekte. Ook is het zo dat de ziekte nog niet veel voorkomt in Nederland waardoor veel artsen er te weinig van af weten.

Leishmaniose

 

Leishmaniose is een tropische ziekte die door eencelligen wordt veroorzaakt. Om zich te kunnen verspreiden hebben ze een tussengastheer nodig, het zogenaamde zandvliegje (Phlebotomen).
Leishmaniose kan overal opgelopen worden waar zandvliegjes leven die besmet zijn met Leishmania. Denk hierbij aan: Spanje, Portugal, Frankrijk, ItaliŽ, Ex-JoegoslaviŽ, Griekenland en Turkije. Sinds kort is bekend dat ook in Zuid Duitsland en Zuid BelgiŽ zandvliegjes leven. Hierover later meer.

Leishmaniose kan alle zoogdieren treffen, dus ook de mens. In Spanje is het zelfs een kinderziekte. Het imuunsysteem van kinderen onder de 5 jaar is nog niet opgewassen tegen deze aandoening. Ook volwassenen waarbij het imuunsysteem niet goed functioneert of zwaar overbelast is, zoals bij AIDS-patiŽnten kunnen ziek worden als zij Leishmania bij zich dragen.
Mensen kunnen echter genezen van deze ziekte.
Honden die getroffen zijn zullen hun hele leven drager blijven, ook na behandeling. Ongeveer eenderde van de dragers wordt daadwerkelijk ziek.

Symptomen
De symptomen zijn divers en niet altijd specifiek voor deze ziekte; zichtbaar voor ons zijn bijvoorbeeld vermargering, haaruitval, huidschilfers, kale oorranden, zweren op of in de neus, sterke en afwijkende nagelgroei, bindvliesontsteking, moeheid, en gewrichtspijnen (kreupel lopen).
Buiten ons waarnemingsvermogen gebeurt meer. Door de Leishmania worden de inwendige organen aangetast: hart, lever, nieren, beenmerg, milt, etc.
Niet alle symptomen behoeven tegelijk aanwezig te zijn. Soms zijn de zichtbare symptomen heel subtiel en kan alleen bloedonderzoek (of beenmerg onderzoek) duidelijkheid verschaffen.

Diagnostiek
Op basis van symptomen, lichamelijk- en bloedonderzoek kan een hond verdacht worden van Leishmaniose. Ter bevestiging wordt vaak een bloedonderzoek aangevraagd bij de Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde. Men laat dan de "titer" bepalen. De "titer" is een bepaling van de hoeveelheid antistoffen tegen Leishmania in het bloed.
Een voorbeeld van zo'n titer is 1:1280. Dit wil zeggen dat bij een verdunning van 1:1280 nog antistoffen aan te tonen waren. Hierbij moet opgemerkt worden dat bij een lage titerwaarde, bijvoorbeeld 1:80 sprake kan zijn van een kruisreactie met antistoffen van Ehrlichia.
Mocht uw hond verdacht zijn van Leishmaniose of is er reeds bekend dat de hond Leishmaniose heeft, laat dan altijd ook uw hond op Ehrlichia testen als dat nog niet gedaan is. Ehrlichia en Leishmaniose kunnen dezelfde symptomen hebben.


Behandeling
Honden met Leishmaniose kunnen zoals eerder gezegd behandeld worden. Er zijn diverse middelen voor handen. In Nederland wordt hoofdzakelijk behandeld met het humane geneesmiddel Allopurinol.

Preventie!
Als u naar landen op vakantie gaat waar de zandvlieg die Leishmania over kan brengen kunt u verschillende preventieve maatregelen nemen ter bescherming van uzelf en uw huisdieren. Een van de middelen is uw hond bijvoorbeeld een Scalibor band te laten dragen.