Hartstilstand

De hoofdfunctie van het cardiovasculaire systeem is om zuurstof naar de weefsels van het lichaam te vervoeren. Tijdens intense uitbarstingen van snelheid wordt het werk van het hart vergroot door de verhoging van bloeddruk. Geconditioneerde sledehonden tonen geen beduidende toename in bloeddruk tijdens lange lopen; Hazewinden, Afghanen en Whippets die korte afstand rennen wel. De hartslag van een Hazewind in rustoestand is 29 tot 50 slagen per minuut. Bij intensief lopen kan het hartslag stijgen tot 300 tot 360 slagen per minuut.

De Hazewind heeft een veel groter hart dan de meeste andere honden. Het kan vijfmaal per seconde samentrekken tijdens een koers en tijdens de rust kan het hart meer bloed per ritme per kilogram pompen dan andere honden. De rode bloedcellen van de Hazewind zijn ook bekwaam voor het dragen van meer zuurstof per milliliter bloed. Zijn cardiovasculair systeem vult zeker zijn lichaamsomlijsting evenals zijn ademhalingscapaciteit, die voor het lopen gebouwd is, maar zoals alle lichaamssystemen, is er een limiet naar cardiovasculaire output en prestatie. Uiteindelijk leidt de hoge bloedstroom vereiste van de Hazewind tot uitzetting (uitbreiding) van het hart. Harthypertrophy (uitbreiding) kan tot de ontwikkeling van congestiehartstilstand of hartstilstand leiden.

Hartstilstand kan bij elk ras voorkomen zowel bij in jonge als bij volwassene honden. Jonge honden zullen misschien voorbereid worden slecht functioneren van het hart wegens verborgen genetische stoornissen zoals patent ductus, pulmonic stenosis of septal defecten tussen de hartkamers.

Volwassene honden, met een onopgemerkte genetische stoornissen, zullen ook misschien getroffen worden of hebben misschien een myocardial focus van prikkelbaarheid ontwikkeld van een vorige infectie, die het hart zou voorbereiden op een elektrische overslag. Chronische hoge bloeddruk zou ook een hartstilstand kunnen opwekken.

Honden kunnen tijdens het wedrennen, trialing of tijdens een vertoning in een ring plotseling terplekke een hartstilstand krijgen. Een onmiddellijke behandeling ter plaatse is nodig indien men het slachtoffer wil redden.