** Dringende adviezen voor welzijn en veiligheid van uw Galgo of Greyhound **Gefeliciteerd! U hebt zo’n heerlijke, prachtige Galgo of Greyhound uitgezocht waarmee u een fijne toekomst tegemoet gaat. U ziet het al voor u: lange wandelingen en een vrolijk rondrennende hond. MAAR HELAAS merken we tot ons groot verdriet dat er veel grote en kleine ongelukken gebeuren met onze honden. In teveel gevallen heeft dit een fatale afloop! Wij adopteren namelijk honden met een doorgaans zeer beroerd en voor ons onbekend verleden. Deze honden reageren daarom niet altijd zoals wij verwachten.

Risicovolle situaties zijn onder andere:
. open deuren (hond schiet naar buiten)
. komst van vreemden (hond schiet in paniek naar buiten of tegen ruit/meubels aan)
. loslopen (jagen, weglopen, tegen hekken of bomen aanlopen, in prikkeldraad lopen, botsingen met verkeer)
. lage schutting in tuin
. in en uit de auto stappen
. verkeerde riem en halsband
. druk verkeer/drukke situaties (bange honden schrikken en kunnen in paniek raken)
. de hond gaat uit logeren

We geven daarom een aantal dringende adviezen voor het welzijn en de veiligheid van uw Galgo of Greyhound in en buitenshuis.

We beginnen bij het ophalen van uw hond, bij de GINN-opvang in Nederweert (zie bovenste foto) of misschien bij een ander opvangadres. U wilt naar huis gaan met uw nieuwe hond. Doet u een goede, brede halsband strak om. U kunt bij ons speciale halsbanden kopen, breed of halfslip die u zeer strak om moet doen, zodat hij met kracht niet over de oren van de kop kan schuiven. De brede halsbanden voorkomen dat de nekwervels beschadigen bij rukken aan de riem. (zie enkele voorbeelden op de foto) Bij angst, vrolijkheid of jachtgedrag kan de hond onverwachts een ruk aan de riem geven. Daarbij schuift de halsband dan snel over de oren. Zo is al menig hondje helaas weggelopen. Een extra tuigje met dubbele riem is daarom in het begin aan te raden. Bij bange honden of honden die veel aan de riem rukken is een tuigje blijvend aan te bevelen. Zo voorkomt u weer dat de nek teveel klappen krijgt. (op de onderste foto een goed voorbeeld van een tuigje)


De riem hoeft in het begin niet lang te zijn. Laat de hond rustig wennen aan u, zodat hij u ook als veilige basis ziet bij schrik en u de hond kunt houden bij een onverwachte ruk. Flexilijnen schieten helaas nog wel eens uit de hand, en zijn niet aan te raden, zeker niet in het begin. Als u de eerste keren uw hond in de auto meeneemt, kunt u uw hond het beste in en uit de auto dragen. Let erop dat er geen ramen open staan, of ook maar een klein stukje open zijn, en maak de hond in de auto vast met bijvoorbeeld een speciale hondenautogordel of een tuigje dat u aan een haak bevestigt met een stuk touw. Als dit niet kan, haal de hond dan met twee mensen op, zodat de een de riem aan kan pakken als de hond in en uit de auto stapt. Dit is misschien een heel gedoe, als uw hond bijvoorbeeld in de kofferbak zit, maar we hebben al enkele malen meegemaakt dat een hond bij in en uitstappen ontsnapte!

Dan bent u eindelijk thuis met uw nieuwe hond. In uw enthousiasme wilt u zo snel mogelijk de riem losdoen en het prachtige huis aan uw viervoeter laten zien. Controleer eerst of de buitendeur al dicht is. In het begin is het erg lastig om te onthouden dat voortaan niet zomaar de deuren open kunnen, zonder dat uw hond achter een gesloten binnendeur of tuindeur blijft. Handige hulpmiddelen kunnen een extra knip op de deur zijn of een kinderhekje in de gang. Er zijn ook honden die de klink van een buitendeur zelf open kunnen doen, zet er dan eventueel een ronde draaiklink op. Het maakt niet uit of een hond het wel of niet naar zijn zin heeft bij u. Dit zijn dingen die altijd en overal kunnen gebeuren!

De komst van visite is in het begin ook even wennen. Angstige honden kunnen dan in paniek naar buiten schieten of tegen meubels of een ruit aanbotsen. De visite zelf is nog niet gewend aan uw huisdier, dus maak ze er op attent dat de deuren goed dicht blijven en om de beurt open gaan!

Bij uw huis zit vaak ook een tuin. Deze moet goed omheind zijn bij onze honden, het liefst met een hoge schutting. Angstige honden kunnen wel twee meter hoog springen! Dit gebeurt niet alleen in het begin, maar kan ook na een aantal jaren nog gebeuren. Ook vreemde katten in de tuin of op de schutting kunnen voor veel onrust zorgen.

Tenslotte wilt u de hond gaan uitlaten. Ondanks vele nadrukkelijke waarschuwingen laten mensen toch hun hond loslopen en vaak al binnen enkele dagen. Uw hond laat zijn ware aard eigenlijk pas zien na een half jaar. Als u uw hond los wilt laten lopen, besef dan goed dat er vele risico’s zijn. Door hun verleden kunnen deze honden van de meest onverwachte dingen, geluiden of geuren, mensen of dieren schrikken en in paniek weglopen. Een ander risico blijft het jachtgedrag van deze honden. Een klein dier kan de hond aanzetten tot jagen, waarbij uw hond in blinde vaart achter het dier aanvliegt, en het risico loopt tegen een boom, verkeer, prikkeldraad of hek te rennen. Ook kan de hond in een kuil stappen, in de sloot vallen of een poot verzwikken vanwege de hoge vaart. Kortom bos, duinen, drukke gebieden en weilanden zijn slechte losloopplekken! Een park kan eventueel veilig zijn, maar het beste blijft een goed omheind terrein. De risico’s die we hierboven genoemd hebben blijven altijd bestaan, het maakt niet uit hoelang u de hond al heeft en los laat lopen. Praktijkervaring leert helaas, dat het zelfs na jaren nog mis kan gaan.

Daarbij komt nog, dat als een windhond te lang jaagt of rent er een kans bestaat op blessures en verzuring. Bij verzuring kan de schade uiteenlopen van spierpijn en lichte spierbeschadiging tot zware spierbeschadiging, beschadiging van de hartspier en van de nieren. De hond kan hieraan binnen een dag (of zelfs acuut) overlijden. Een groot misverstand is, dat onze honden heel veel beweging nodig hebben. Het zijn bij uitstek korte sprinters die vaak gewoon wat dartelen en niet eens rennen. De meeste windhonden zijn liever lui dan moe! Als uw hond toch veel energie heeft, kunt u hem ook lekker met een knuffel binnen of in de tuin laten spelen. Sommige honden vinden het ook heerlijk om naast de fiets te lopen. Let wel op dat u dit opbouwt, bijv, eerst 5 minuten, dan 10 minuten; de eerste keren zeker niet langer! Bouw het op in een rustig tempo; de meeste honden hebben een slechte conditie.

Al met al zijn er mogelijkheden genoeg om een gelukkige toekomst met uw hond tegemoet te gaan, en deze adviezen kunnen daarvoor een belangrijke leidraad zijn. Wij wensen u succes en vooral veel geluk met uw windhond!