Babesiosis
 
Babesiosis, ook babesiose, tekenkoorts of piroplasmose genoemd, is een infectie die wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia. Babesiosis en de Lymeziekte worden allebei door dezelfde teek overgebracht, de Ixodes ricinus. Een infectie bij dieren met deze parasiet komt het meest voor. Het gebeurt maar zelden dat mensen worden geÔnfecteerd. Na een tekenbeet bedraagt de incubatieperiode ťťn tot drie weken, hoogstens zes weken. Na een bloedtransfusie kan dit zelfs 9 weken zijn. Babesia leeft in rode bloedcellen en vernietigt ze. Dit leidt tot koorts, en spierpijn. De afbraak van de bloedcellen kan bloedarmoede veroorzaken.
Bij mensen van wie de milt is verwijderd, kan de infectie tot ernstige ziekte leiden met zelfs de dood als gevolg. In dit geval lijkt babesiosis op malaria. Dit gaat gepaard met hoge koorts, bloedarmoede, geelzucht, nierinsufficiŽntie en donkere urine. De meeste gevallen van de ziekte in de Verenigde Staten, die werden opgelopen nabij de kust van New York en Massachusetts, zijn niet ernstig.
Er zijn bij mensen ongeveer 30 gevallen bekend in West-Europa, vooral bij mensen zonder milt. Hierdoor is het verloop van de ziekte veel ernstiger dan bij de Amerikaanse gevallen. In zijn besmette teken aangetroffen maar er zijn tot nu toe nog geen patiŽnten bekend.
Tot voor kort beperkte deze aandoening zich in Europa tot de warme, en in mindere mate tot de gematigde gebieden op aarde. In 2004 werden echter in de regio Den Haag een aantal gevallen waargenomen in honden. De Babesia-bloedparasiet (Babesia canis) is een een protozoaire bloedparasiet en dringt de rode bloedcellen binnen. Ziekteverschijnselen zijn kortademigheid, koorts, rode urine en plotselinge sterfte. Een hond kan besmet raken door een tekenbeet, als deze teek zich eerder heeft volgezogen met bloed van een besmet dier. Het duurt 24 tot 48 uur voordat de Babesia's besmettelijk worden. Daarom moeten de teken snel verwijderd worden. Ook zijn er bestrijdingsmiddellen tegen teken, zoals spot-on pipetten, speciale tekenbanden en sprays. Ook is het mogelijk de hond in te laten enten tegen tekenkoorts, maar dit biedt geen volledige bescherming.